Image Image Image Image Image Image Image Image Image

16 januari 2023 | By |

Word partner van de beste logistieke hbo-opleiding van Nederland!

16 Januari 2023

In een zeer krappe arbeidsmarkt is het opleiden van nieuwe mensen van essentieel belang. Een taak die ze bij Avans Academie in ’s-Hertogenbosch graag op zich nemen. In 2022 werd de Associate degree-opleiding Logistiek van de Avans Academie voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de beste logistieke opleiding op hbo-niveau van Nederland.  En niet voor niets. “Voor ons is het de uitdaging om constant relevant te blijven.”


Bron: Avans Academie Associate degree

De Associate degree-opleiding Logistiek is een tweejarige opleiding met een niveau tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor in. “Onze studenten hebben een goed stel hersens, maar willen op een andere manier leren dan op theoretische en soms afstandelijke hbo’s”, vertelt Ed Kooijman, docent bij de opleiding Logistiek van Avans Academie. “Binnen de Associate degrees staat de praktijk centraal. De theoretische kennis die studenten bij ons opdoen, is altijd gelinkt aan een project dat ze doen bij een bedrijf. De ene helft van de tijd voeren studenten projecten uit binnen een bedrijf, de andere helft van de tijd werken ze aan de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor deze projecten. Stap voor stap worden de projecten serieuzer en zwaarder. Na het afstuderen worden onze studenten vaak ingezet op tactisch niveau, dus in functies waar zij een brug slaan tussen de werkvloer en het (strategisch) management. We hebben het dan over functies als teamleider warehousing, productieplanner, logistiek engineer, kwaliteitsmanager, voorraadplanner, functioneel applicatiebeheerder, assistent-logistiek manager… enzovoorts.”

Beste logistieke hbo-opleiding van Nederland

De Avans Academie is voor het tweede jaar op rij door weekblad Elsevier uitgeroepen tot de beste opleiding Logistiek op hbo-niveau van Nederland. Het verschil met de nummer 2 was bovendien groot. “Elsevier bevraagt hiervoor de studenten zelf”, vertelt Ed Kooijman. “Zij beoordelen onder andere de kwaliteit van de docenten, de sfeer op school en de relevantie van de opleiding voor het werkveld. Vooral dat laatste, de aansluiting bij het bedrijfsleven, is voor ons van groot belang. Vanaf dag 1 gaan studenten bij ons stagelopen; alles wat ze leren, linken ze direct aan het werkveld. Daarom is voor ons de interactie met logistieke bedrijven heel belangrijk. Het is onze uitdaging om constant relevant te blijven. Om die reden wordt ons lesprogramma steeds opnieuw geüpdatet, veel vaker dan bij andere hbo’s. De logistiek verandert immers snel, en wij veranderen mee.”

“Als je nauwer met elkaar samenwerkt, kun je samen groeien, samen de diepte zoeken.” Ed Kooijman, Avans Academie Associate degrees

Dat is ook één van de redenen dat de Avans Academie samenwerkt met Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch. “Wij richten onze pijlen op een dialoog die langer duurt”, vertelt Ed Kooijman. “Dat doen we onze andere in de vorm van partnerships. Als je nauwer met elkaar samenwerkt, kun je samen groeien, samen de diepte zoeken. Uit de partnerships halen wij bijvoorbeeld inspiratie voor het vormgeven van ons onderwijs- en afstudeerprogramma. En voor de kwalificatie-eisen die we stellen aan onze studenten. Bedrijven mogen hierin meedenken en deze zelfs mede bepalen. Op basis van een aantal bijeenkomsten met onze partners, hebben we bijvoorbeeld besloten om de traditionele scriptie af te (gaan) schaffen. Veel bedrijven gaven aan dat dit afstudeerverslag niet aansluit bij de eisen die zij stellen aan een goede afstudeerder. In plaats van de scriptie, zetten we nu de projectrapportage van de student centraal: een document dat volgens onze partners wél een meerwaarde heeft binnen het bedrijfsleven. Het afschaffen van de scriptie is baanbrekend, zowel bij ons als voor andere hbo’s. Hiermee wil ik benadrukken dat wij écht opleiden voor de arbeidsmarkt.”

Besparing van €100.000 per jaar
Bovendien heeft niet alleen Avans Academie iets aan de partnerships, maar óók het bedrijf zelf. Volgens Ed Kooijman wordt dat meteen duidelijk in een project dat onlangs uitgevoerd is. “Bij één van onze partnerbedrijven hadden we twee groepen eerstejaarsstudenten geplaatst”, vertelt hij. “Het ging om een productiebedrijf in de industriële reiniging van bedrijfskleding. Onze studenten hebben hier allereerst het productieproces in kaart gebracht, om vervolgens suggesties te doen voor verbetering. Door één van die verbeteringen, staat de productielijn per dag 1,5 uur korter stil. Toen we door gingen rekenen wat dit op zou leveren, kwamen we op een besparing van maar liefst €100.000 per jaar. Hoe tof! Die studenten stonden zó te glimmen! Het is zowel voor een bedrijf als voor deze studenten super-inspirerend om zo’n succes te boeken. En het is daarmee ook direct duidelijk dat onze opleiding heel iets anders is dan vier jaar theorie in de bankjes.”

“Wij hebben hier niet alleen zélf iets aan. Je ziet die studenten ook groeien en zich ontwikkelen in het vakgebied. En dat is echt top!” Frank Bruurs – SMART HUB Logistics

De partnerships tussen Avans Academie en logistieke bedrijven werpen dus duidelijk hun vruchten af. Eén van de bedrijven die partner zijn, is SMART HUB Logistics, dat lid is van Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch. “Ik wist helemaal niet dat deze opleiding in Den Bosch bestond”, zegt Frank Bruurs, eigenaar van SMART HUB Logistics hierover. “Maar ik was meteen een voorstander van partner worden. Wat mij aanspreekt aan deze opleiding, is de praktijkgerichte insteek en de combinatie van vaardigheden waar tijdens de opleiding op ingezet wordt. Logistiek, management, professionele vaardigheden… het komt allemaal aan bod. In augustus is bij ons een groep van vijf studenten gestart, allen met een heel verschillende achtergrond. Ik heb hen een half jaar begeleid en ik vond het hartstikke leuk. Het team heeft mijn palletmanagementsysteem onder de loep genomen. Pallets zijn eigenlijk een ondergeschoven kindje binnen ons bedrijf; er waren er veel in omloop en we hielden in Excel bij waar die zich bevonden. Het team van Avans is hiermee aan de slag gegaan, maakte een analyse en kwam met praktijkgerichte oplossingen. Ons eigen ICT-systeem bleek hier een tool voor te hebben, waardoor we de pallet-stromen nu beter inzichtelijk hebben. En het mooie is, wij hebben hier niet alleen zélf iets aan, maar je ziet die studenten ook groeien en zich ontwikkelen in het vakgebied. En dat is echt top!”

 

Pareltjes

Op dit moment is SMART HUB Logistics het enige bedrijf binnen Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch dat een partnership heeft met de Avans Academie. “We hebben 20 partners op dit moment, en dat is een mooi aantal”, vervolgt Ed Kooijman. “Maar aangezien de logistieke sector altijd in beweging is, blijven ook wij constant op zoek naar nieuwe partners. Voor partners is het een voordeel, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, dat zij als eerste zicht hebben op de beste studenten van onze opleiding. Zit er een pareltje tussen, dan hebben zij de mogelijkheid om direct bij zo’n student in beeld te komen én te blijven. Als partnerbedrijf kun je zo’n student ook weer als afstudeerder vragen binnen je bedrijf. En aangezien 40% van de afstudeerders blijft hangen bij het bedrijf waar de eindstage heeft plaatsgevonden, is dat een effectieve manier om nieuwe mensen binnen te halen.”

“Daarnaast mogen partners dus meepraten over de manier waarop wij ons onderwijs vormgeven. En ze mogen, als ze dat willen, regelmatig gastlessen bij ons verzorgen en/of meeloopdagen organiseren binnen hun eigen bedrijf. Op die manier vergroten ze de zichtbaarheid van hun bedrijf bij potentiële nieuwe werknemers. En er is nóg een voordeel van partner worden. Als wij een grote diversiteit aan partners laten zien, is dat goed voor de gehele logistieke branche. Studenten hebben vaak een beperkte blik op logistiek; ze denken dat het altijd met transport of distributie te maken heeft. Terwijl je ook bij een productiebedrijf of een ziekenhuis terechtkunt. Partners laten zien welke mogelijkheden je allemaal hebt met je logistieke diploma. Ze laten de breedte van ons vakgebied zien, en verhogen daarmee ook de populariteit ervan.”

 

Logistieke uitdaging

Genoeg voordelen dus om een partnership aan te gaan met de Avans Academie! Maar waar committeer je je als bedrijf in dat geval aan? Ed Kooijman: “Als Avans vragen wij aan onze partners om ieder schooljaar in september voor een team van vijf eerstejaarsstudenten een passend project te faciliteren. Dat moet een project zijn dat gaat over een logistiek probleem, een uitdaging binnen het logistieke proces van dat bedrijf. Het is belangrijk dat het géén theoretische opdracht is, maar ook niet alleen een meeloopstage. Er moet iets op te lossen zijn. Deze studenten komen voor één dag in de week een half jaar stagelopen. Aan de bedrijfsbegeleider stellen we de eis dat hij of zij ten minste hbo-werk- en denkniveau heeft en een paar uur per week beschikbaar is voor de begeleiding. Dit zodat er voldoende sparring kan plaatsvinden tussen begeleider en studenten.

”

Nog één ding is volgens Ed Kooijman goed om te weten: “Vanaf 2023 gaan wij de opleiding ook duaal aanbieden. Dat betekent dat je ook een Associate degree-diploma kunt halen als je al bij een bedrijf werkt. Dit is erg geschikt als je als werkgever wilt investeren in het binden van je medewerkers en hen wilt laten groeien binnen je bedrijf. De inschrijvingen openen in mei en er is nu al veel interesse!” Niet alleen in de duale opleiding, ook in de reguliere stroming van de Top Opleiding Logistiek van Avans Academie is dit schooljaar veel interesse: aan het begin van dit schooljaar waren er twee keer zoveel inschrijvingen als een jaar eerder. De opleiding scoort hoog, groeit hard en heeft op dit moment het grootste aantal studenten ooit. Wil jij ook een partnership aangaan met de beste logistieke hbo-opleiding van Nederland? Stuur een mail naar ed.kooijman@avans.nl.