Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 november 2023 | By |

“We moeten de logistiek meer en beter profileren”

20 november 2023

Maaike van der Ven over haar rol als bestuurslid van Logistiek Platform ‘s-Hertogenbosch

“Zonder logistiek stort de wereld in. Bovendien is het een branche die heel erg in beweging is en waarin allerlei prachtige ontwikkelingen plaatsvinden.” Dat zegt Maaike van der Ven, Senior Accountmanager Economie bij gemeente ’s-Hertogenbosch en sinds dit voorjaar bestuurslid van Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch. Maaike vervangt Leo Sedee, die dit jaar met pensioen ging. En dat doet ze met veel enthousiasme: “We moeten de logistiek meer en beter profileren.”

 

 

“Voordat ik vorig jaar bij de gemeente ’s-Hertogenbosch kwam werken, werkte ik onder andere als Accountmanager Bedrijven bij de gemeente Zaltbommel”, vertelt ze. “In die hoedanigheid was ik ook nauw betrokken bij Logistics Valley Rivierenland. Ik heb veel affiniteit met logistiek en vind het een interessante sector: er gebeurt van alles. Tegelijkertijd komt de logistiek ook steeds vaker negatief in het nieuws. Het gaat dan vooral over de ‘verdozing’ op bedrijventerreinen: grote warehouses die uit de grond gestampt worden. Het is jammer dat daar zoveel aandacht aan wordt gegeven, terwijl de prachtige kanten van de logistiek onderbelicht blijven. Er zijn zó veel mooie voorbeelden van hoe je tegenwoordig logistiek vastgoed ook kunt ontwikkelen. Een combinatie van een dc met een ander pand, waar woningen tegenaan gebouwd worden en waar op het dak tuinen worden gerealiseerd, of zonnepanelen. Dat geeft een heel ander beeld: zo kan het óók. En zo zijn er meer voorbeelden van herontwikkelingslocaties waar functies, zoals wonen en werken, met elkaar verbonden worden. Dat zijn kansrijke ontwikkelingen in de huidige schaarste van beschikbare locaties, die we beter moeten uitdragen.”

 

Grootste en groenste e-commerce-sorteercentrum

Dat is volgens Maaike niet alleen belangrijk voor het algemene imago, maar ook als het gaat om de krapte op de arbeidsmarkt. “In de logistiek is zó veel te doen, op allerlei verschillende niveaus”, zegt ze. “Bij logistiek denken veel mensen nog steeds aan orders pikken. Maar door de automatisering, digitalisering en robotisering ontstaan er hele nieuwe logistieke functies. Functies die technischer zijn; meer gespitst op het draaiende houden van die geavanceerde systemen. Ik was in mijn vorige functie betrokken bij het op dat moment grootste DHL-sorteercentrum van Europa, gevestigd op De Wildeman in Zaltbommel. Dat is echt enorm groot: er ligt daar twee kilometer aan lopende band voor het sorteren van pakketjes. Dat sorteren hoeft dus niet meer door mensen uitgevoerd te worden, en tegelijkertijd is de techniek daarachter vele malen ingewikkelder geworden. Er werken daar nog steeds 800 mensen in ploegen… alleen zijn dat andere functies dan voorheen. Daarom moeten we als logistieke sector ook nauw met het onderwijs in contact blijven. Modules moeten aangepast worden aan de praktijk, de scholen moeten meebewegen. Daarvoor is het belangrijk dat het contact met het onderwijs zo goed mogelijk verloopt.”

 


“Door automatisering ontstaan er in de logistiek compleet nieuwe functies. Daarom moeten we als sector nauw met het onderwijs in contact blijven.”

 

Stages en bedrijfsbezoeken

“Bovendien kampt de logistiek, zoals ik net al aangaf, met een imagoprobleem. En dat is natuurlijk ook niet goed voor de krapte op de arbeidsmarkt. Mensen hebben geen idee wat er in de logistiek allemaal gebeurt. Het is goed als bedrijven hun deuren openen, zodat scholieren en studenten binnen kunnen kijken en kunnen ervaren hoe breed de logistiek is. Dat kan in de vorm van open dagen of bedrijfsbezoeken, maar ook in de vorm van stages. Zo kunnen we leerlingen geïnteresseerd krijgen in de logistiek. En dat is op dit moment zó belangrijk!”

Welke kansen liggen er nog meer voor Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch volgens Maaike? “Kansen genoeg!” lacht ze. “Zo vind ik het belangrijk om te kijken wat voor onze leden interessant en relevant is, hoe we de juiste verbindingen kunnen leggen en welke logistieke bedrijven we kunnen aantrekken die van meerwaarde zijn voor het platform. Er zijn in Den Bosch en omgeving genoeg bedrijven waarvoor het platform relevant kan zijn. Ik geloof sterk in persoonlijke contacten. Het benaderen van bedrijven via een warme lead. En daar moeten we als bestuur van het Logistiek Platform actief in investeren. Ik bedoel: we kunnen wel gaan zitten wachten tot zij naar ons toekomen, maar dan gebeurt er niks. Vanuit mijn vorige functies heb ik ook een redelijk groot netwerk in de logistieke wereld en we moeten als bestuur actief inzetten op en gebruikmaken van ieders netwerk. Contacten leggen, je oor te luisteren leggen bij ondernemers, partijen verbinden… als je je netwerk gestaag uitbreidt, is er altijd wel ergens een contact dat kan helpen om een ander contact te bewerkstelligen.”

 


Multimodale oplossingen

Daarnaast is duurzaamheid volgens Maaike de komende jaren een belangrijk speerpunt binnen de logistiek. “De tak zal nog beter in verbinding moeten komen en nóg meer moeten gaan samenwerken om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te kunnen behalen. Als het gaat om elektrisch vervoer: in 2030 moet 10% van de vrachtwagens elektrisch zijn – dat kunnen bedrijven niet alleen. Door modaliteit te verbinden – trein, water, weg -, worden dit soort doelstellingen gemakkelijker behaald. Smart Hub Logistics op De Rietvelden is hiervan een mooi voorbeeld. Zij werken al jaren aan multimodale oplossingen voor de hele keten. Vier bedrijven binnen het platform zijn hierbij betrokken, dát is volgens mij wat je wil.”

Duurzaamheid, de samenwerking met het onderwijs, een groter ledenaantal, de samenwerking tussen de leden en de logistiek als sector meer en beter profileren… hebben we de speerpunten voor Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch voor de komende tijd dan compleet? Maaike: “Ja, dat zijn allemaal punten waar ik duidelijk de meerwaarde van het platform zie. Ik kijk ernaar uit om daar als bestuurslid met het platform een steentje aan bij te dragen. Ik heb er zin in!”