Image Image Image Image Image Image Image Image Image

27 oktober 2016 | By |

Logistiek Platform ook voor sociaal ondernemen

De logistieke sector: een goede branche voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door werkplekken te bieden, maken bedrijven en organisaties in de logistieke sector het voor mensen mogelijk een nieuw leven op te bouwen. De stap naar een baan betekent daarbij vaak een kentering.

Weener XL helpt zowel de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als de bedrijven die hen plaatsen. Een interview over deze plaatsingstrajecten én over de mogelijkheden die Weener XL daarnaast biedt. Aan het woord accountmanagers van Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant (WSPNOB), Joost Kollau en Renço Wesseling, en unitmanager Post & Logistiek Hans Rullens.

Zelfvertrouwen groeit

“Voor mensen is het vinden van passende arbeid van essentieel belang”, zegt Joost Kollau. “Ze doen vakvaardigheden op, ze vinden een plek binnen een bedrijf, ze betalen belasting, voegen iets toe aan de samenleving en hun zelfvertrouwen groeit. Dat is veel waard, zowel voor henzelf als voor de samenleving. Weer aan het werk gaan betekent dus vaak een kentering voor deze mensen.” Renço Wesseling: “Maar waar veel mensen weer aan het werk moeten, zijn ook veel bedrijven nodig om die mensen aan het werk te helpen. Wij hebben dus honderden opdrachtgevers in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Bij sommige van hen kunnen we veel mensen tegelijkertijd plaatsen. Andere bedrijven kiezen voor een andersoortig traject, waarbij er bijvoorbeeld één persoon wordt geplaatst, die heel intensief begeleid wordt.”

 

Eén-op-één-begeleiding

Een goed voorbeeld van een type traject met intensieve begeleiding, is de plaatsing van een jongen bij Spierings Smart Logistics, ook lid van het Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch. Deze jongen heeft een traumatiserende jeugd gehad, met alle gevolgen die daarbij horen. Spierings heeft de jongen een jaar lang één op één begeleid. “Zo’n jongen is 40 uur in de week voor een manager bezig”, zegt Renço Wesseling. “Dat vergt veel van die manager, maar aan het eind van de rit komt het erop neer dat hij het leven van zo’n jongen compleet heeft veranderd. Deze jongen is vanuit Spierings bij een ander bedrijf een leertraject (BBL) ingegaan en vanuit daar doorgestroomd naar een reguliere baan. Zijn toekomst ziet er nu een stuk positiever uit dan voordat hij met dit traject begon.”

 

“De één-op-één-begeleiding bij Spierings Smart Logistics heeft het leven van één van onze jongens compleet veranderd. Zijn toekomst ziet er nu een stuk positiever uit dan voorheen.” Renço Wesseling

 

Stoel van de ondernemer

En dan heb je ook nog medewerkers die het beste tot hun recht komen in een ‘beschutte’ werkplek, zoals op de afdeling Post & Logistiek binnen Weener XL. “Wanneer iemand aan het werk gaat via Weener XL, is dat altijd een toeleidingstraject naar een volgende stap, zoals een opleiding of een reguliere baan”, zegt Hans Rullens, Unitmanager Post & Logistiek bij WeenerXL. Hans Rullens is hoofd van de postdiensten die Weener XL voor bedrijven verzorgt. Die bedrijven besteden het sorteren en bezorgen van hun uitgaande post volledig uit aan WeenerXL. Ook verzorgt de afdeling logistieke diensten. “Wat veel bedrijven en organisaties niet weten”, zegt Hans, “is dat wij op veel meer vlakken dan alleen op die van social return een meerwaarde kunnen bieden voor de organisatie. Wij denken graag mee over verschillende vraagstukken: we gaan op de stoel van de ondernemer zitten en stellen onszelf de vraag hoe we de dienstverlening van onze opdrachtgever naar een hoger niveau kunnen brengen. Bijvoorbeeld door poststromen te analyseren en adviezen te geven over hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden. Dit leidt tot kostenreductie en verbetering van de kwaliteit voor onze opdrachtgevers.”

Daarnaast leidt het uiteraard tot betere kansen op de arbeidsmarkt voor de mensen die werken op de afdeling Post & Logistiek. Zij hebben weer structuur in hun leven, ze worden intern opgeleid en draaien volwaardig mee zoals ze dat in allerlei andere logistieke en niet-logistieke organisaties ook zouden doen. Veel van hen stromen na het traject dan ook door naar de reguliere arbeidsmarkt.

Contacten leggen

Deelname aan het Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch is voor Weener XL van grote waarde. Dit zit voor een deel in de samenwerking en verbinding van bedrijven binnen het Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch. Binnen het platform worden immers gemakkelijk contacten gelegd die kunnen uitgroeien tot een werk- of opleidingsplaats voor de mensen die WeenerXL begeleidt. Maar deelname aan het platform heeft volgens WeenerXL nog meer voordelen. Kennis delen en up-to-date blijven bijvoorbeeld. Daarnaast kan middels het platform druk uitgeoefend worden richting bijvoorbeeld de politiek. Om de branche te promoten, ’s-Hertogenbosch duidelijker op de kaart te zetten en om opleidingen te verbeteren.